< Zpět na stránku novin
foto: René Volfík

Byl jsem u korunovace Karla IV.

První zářijový víkend probíhaly v Praze korunovační slavnosti Karla IV., které byly pokusem o autentické ztvárnění skutečné historické události. Akce se zúčastnily stovky lidí v historických kostýmech. „Pro návštěvníky jsme připravili velkolepou a svým rozsahem neopakovatelnou podívanou,“ uvedl vedoucí projektu Mgr. Miroslav Smaha z Univerzity Karlovy. Tato akce se konala na počest výročí 669 let od korunovace Karla IV.

Dvoudenní program slavností přiblížil veřejnosti historické události v takové podobě, v jaké je zažila středověká Praha na počátku září roku 1347. V neděli jste mohli vidět samotnou rekonstrukci korunovace Karla IV., která probíhala v katedrále svatého Víta. Nejprve jste museli projít hradní kontrolou, ale ten zážitek stál za to.

Rekonstrukce se uskutečnila s několika malými zádrhely, ale jinak vše proběhlo hladce. Velmi zajímavá věc pro mě byla, že modlitby odříkávali ještě ve staré češtině, které jsem rozuměl jen trochu, a sem tam i v latině, které jsem nerozuměl vůbec, takže jsem třeba místo Ora pro nobis (tedy Oroduj za nás.) rozuměl „orat brambory“.

Nejprve byl korunovaný král. Když vcházel s průvodem do chrámu, tak zněly zvony a všichni povstali. Následovalo uvedení krále do katedrály, mše svatá, pomazání olejem a oblékání krále. Pak Karlovi předali královský hermelín a arcibiskupem požehnaný meč a prsten, žezlo a také jablko. Po odříkání modliteb proběhlo požehnání koruny, kdy arcibiskup pokropí korunu svěcenou vodou, a před všemi biskupy položí na hlavu králi. Závěr korunovace činila slavnostní modlitba.

Po králově korunovaci přišla na řadu korunovace královny, která do té doby seděla v pozadí. Nejprve požehnání, kdy královnu přivedou k oltáři dva biskupové, a po krátkém rituálu arcibiskup pronese požehnání královny. Také královna byla pomazána svěceným olejem a pak dostala od arcibiskupa prsten a žezlo stejně jako král a také jí byla na hlavu usazena koruna. Následovalo požehnání královské korouhve a pak už se průvod pomalu vydal na cestu do centra města. Večer nechyběla oblíbená královská hostina, která se konala na Staroměstském náměstí, kam dorazili i rytíři na koni.

I když byla celá tato akce velmi vydařená, tak jak už jsem zmínil, pár drobností se nepovedlo. Například spadl královský hermelín na zem anebo se zamotaly třásně od pláště. Ale co my víme, co se stalo při té skutečné korunovaci v roce 1347...

Doporučujeme: