< Zpět na stránku novin
foto: zdroj: http://www.rave.cz/

Paulie Garand - liberecká ikona

Paulie Garand je český raper a producent, který pochází z Liberce. Liberec je jeho městem a inspirací, což se odráží na jeho tvorbě. Pravým jménem se jmenuje Pavel Harant. Do širšího povědomí veřejnosti se dostal v roce 2006 debutovou deskou Mozoly.

Historie s BPM

Pauliho popularita na české rapové scéně začala s BPM (Básníci před mikrofonem). Byla to formace, kterou tvořili Garand a Lipo. Překvapili svým poetickým přístupem k rapu a zdrželi se typických rapových témat, jako je fame, hatters a rasizmus. V roce 2008 vydávají BPM remixy své desky, které dostal na starost producent Kenny Rough. Ten se později stává pevnou částí kapely. S BPM vydal Paulie dvě desky, a to Slova a Horizonty. V roce 2010 se Lipo a Paulie každý vydávají vlastní cestou, Paulie si zvolil tu "více rapovou" a dostal se pod label Ty Nikdy, zatímco Lipo se snaží dál rozvíjet lyrický styl BPM.

Pod křídly labelu

V roce 2010 Paulie vydává desku Harant pod labelem Ty Nikdy. Díky ní ztratil některé posluchače, ale získal spousty nových. Nejspecifičtějším trackem z této desky se stal hit Mámin hodnej syn. Paulimu narozdíl od některých jiných raperů nevadí psát o tom, co je mu blízké, a o tom, co cítí. Deska samozřejmě obsahuje i oslavu Liberce a také tracky s obvyklými rapovými tématy.

Dále následovalo v roce 2012 album V hlavní roli. Nejspecifičtějším trackem z této desky je bezkonkurenčně Pavučina lží, která vyjadřuje odpor proti zbourání obchodního centra "Žlutej úl" od architekta Karla Hubáčka.

Album Molo

Molo vychází v roce 2014 a získává si obrovskou popularitu u fanoušků. První vlaštovkou z této desky byl letně laděný song Kotvim a La Familia. Album je celkem a spojuje ho námořnická tematika, chytře stmelená s rapovými tématy.

Šípy a co bude dál

Tento listopad Paulie vydal album Šípy, kterému předcházel single se stejným názvem. Album obdrželo kladné reakce od fans a dobře se prodává. Mimo hudbu se Paulie věnuje také vedení svého vlastního brandu. Garand brand byl založen v roce 2013. Paulie zde prodává vlastní designy, samozřejmě upravené a realizované grafiky. S brandem to vypadá dobře a mají stále vyprodáno. V roce 2016 se určitě můžeme těšit na nové klipy k songům z desky Šípy a spoustu koncertů.

foto: Ty Nikdy - Závist, zdroj:http://www.tynikdy.cz/
foto: zdroj: www.shiz.sk
foto: Křest alba Šípy, zdroj: liberecky.denik.cz

Doporučujeme: