< Zpět na stránku novin

Podzimní plody

 

Podzim znamená pro přírodu velkou přípravu na dlouhé a náročné zimní období. Dozrávají různé druhy plodů, jenž jsou nabité vitaminy a jinými cennými látkami. Chci vás seznámit s několika „bobulemi,“ které opravdu stojí za to sbírat a uskladnit na zimu.

Šípkový keř zná snad každý z nás. Je to okrasa přírody, která nás provází na procházkách. Z jara krásně kvete a voní a na podzim je ozdoben krásně červenými šípky

Šípky sbíráme za slunečného podzimního počasí. Sušíme je rychle, tedy při vyšších teplotách v rozmezí sedmdesát až osmdesát stupňů Celsia. Šípky obsahují zejména vitamíny C, B, kyselinu citrónovou a jablečnou, třísloviny a slizové látky. Šípky zmírňují krvácení, posilují imunitní systém. Léčebné uplatnění šípků je všude tam, kde je potřeba dodat do organismu zvýšenou dávku vitaminu C. Je to například při snížené obranyschopnosti organismu, při chřipce a nachlazení, při nemocech cév, paradontóze.

Nejen šípky najdeme v podzimním období. Další velmi cennou rostlinou je rakytník.

Obecně je rakytník po právu nazýván vitamínovou bombou. Žádná rostlina se mu v jeho bohatém složení nemůže vyrovnat. Rakytník je dvoudomý trnitý keř dorůstající do výšky tří až deseti metrů. K léčebným účelům se používají kulovité oranžové plody, listy a siličné oleje. Plody obsahují velké množství vitaminu C, A, E, F, D, K, skupiny B a rutin, tedy vitamin P.

K naší velké škodě si dnes zdaleka tak nevážíme bezu černého, jak kdysi naši předkové. Možná si vzpomeneme na oblíbené rčení našich babiček „ Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni!“ Díky svým léčebným účinkům vám černý bez pomůže při migréně, nebo nachlazení. Má vysoký obsah vitamínů A, B, C a obsahuje karoteny, cholin, organické kyseliny a cukry a kyselinu panthotenovou.

Vycházka do přírody nám tedy přinese potěšení na duši, ale i vybavení domácí lékárničky.

Doporučujeme: