< Zpět na stránku novin
ilustrace: http://www.menstyle.cz/

Co je umění?

 

Co je umění? A co nové umění? Interaktivní umění nebo novomediální umění? Dlouho jsem přemýšlel nad slovem umění, abych zjistil prostinkou věc. Pochází od slova umět. Někdo něco umí a to taky dělá. Zdá se tedy, že umění je všechno to, co někdo umí a dělá. Příroda třeba umí dělat stromy a listy na nich, umí také zrodit zvířata. Někdo zas umí postavit dům, jiný napsat verše nebo vychovat děti. Všechno je to umění. A pak, kdysi dávno, kdosi řekl, že něco je lepší a něco horší. Do té doby neznámé dělení se ujalo. Z umění stavět domy se stalo umění stavět hezké domy, z umění tvořit stromy se stalo umění tvořit zahrady. Člověk se obklopoval příjemnými věcmi a říkal jim umění. Docela nedávno se člověk rozhodl, že už mu věci kolem něho nestačí. Začal přemýšlet, jak dál.

Umění se vyvíjelo stejně, jako se vyvíjel svět. Každá doba přinesla nové postupy, principy a pohledy. Johannes Gutenberg a jeho vylepšený knihtisk v roce 1450 převrátil dosavadní svět ručně opisovaných knih a přístupu k informacím v nich. Renesance přinesla technické vynálezy, objevy nových území, počátky masového přesouvání lidí a věcí na Zemi. Takto se v umění zrcadlily dějiny. Až ve 20. letech minulého století přišel Marcel Duchamp a řekl, že věci z běžného života mohou být uměleckými předměty. V roce 1917 představil světu pisoár v galerii a tuto prezentaci nazval Fontána. Fontána totálně narušila jednolitý svět obrazů, hudby, soch a literatury. Narodily se tzv. ready-mades. V 60. letech minulého století se objevila myšlenka dělat věci tak, aby byly neopakovatelné. Voilà. Umělci se osmělili ještě víc a začali performovat, tvořit instalace, happeningy a další nové formy umění. O několik dekád později se mohutně rozjela éra digitální. Počítače všechno urychlily, usnadnily a daly základ dalším novým formám umění. Digitální obrazy namísto tahů štětci na plátnech, remasterované zvuky namísto smyčců, virtuální realita namísto skutečnosti. Pár příkladů, na kterých si může každý představit, jak moc se slovo umění posunulo do nového významu. Už dávno neplatí, že umění je něco jen umět.

Umění je, zdá se mi, podstatně více posunuté k něco umět a nebát se to ukázat. Cokoli. Umíte se nafilmovat u hraní počítačové hry a nebojíte se zveřejnit takové video? Umíte dobře vařit a nemáte obavy pustit do světa audio knihu s recepty? Pak jste novodobí umělci! Aby to ovšem neznělo všechno tak jednoduše... Každý líc má svůj rub. Novodobé umění je nové, neověřené, těžko uchopitelné. Teprve test času prověří kvality a hodnotu děl, která se objevují na sociálních sítích, na obrazovkách nebo ve veřejném prostoru. Do té doby bude dobré, pokud se budeme k umění původnímu chovat s úctou a respektem a umění nové budeme opatrně ochutnávat tak, jak to kdysi dělali naši předci.

ilustrace: http://frankwbaker.com/

Doporučujeme: