< Zpět na stránku novin
foto: Facebook Ondřeje Housky

Ondřej Houska: Studium na GJP mě připravilo výborně

 

Letos budeme v každém čísle představovat naše absolventy, kteří si našli své místo v životě a o kterých je mnoho slyšet u nás i ve světě. V tomto čísle se seznamte s redaktorem Hospodářských novin PhDr. Ondřejem Houskou PhD. Studenti mediální výchovy pro něj připravili zajímavé otázky, na které jim Ondřej velice rád odpověděl.

Co obnáší práce novináře a jak je tato práce náročná?

Každý novinář by měl co nejpodrobněji sledovat oblast, o kterou se zajímá. Zároveň by neměl podlehnout jen jednomu úhlu pohledu, který je mu třeba osobně bližší. Musí se zajímat o protichůdné názory a postoje. Pak musí umět dané téma zprostředkovat lidem tak, aby bylo co nejjednodušeji pochopitelné: takže je potřeba hodně zjednodušovat, ale ne příliš, aby se autor nedopustil nepřesnosti nebo chyby. Najít rovnováhu mezi těmito dvěma póly je jedna z těch těžších věcí, které se s touto prací pojí.

Co nejdůležitějšího z našeho gymnázia jste si odnesl do dalších studií?

S odstupem musím říct, že mě studium na GJP připravilo výborně. Měl jsem štěstí v tom, že na předměty, které mě zajímaly (dějepis, zeměpis, literatura), jsem měl profesorky či profesory, kteří je suverénně ovládali, dokázali je podat poutavě, dodat „něco navíc“ nad rámec učebnic. A co považuji za vůbec nejdůležitější, podněcovali studenty k další četbě. Protože bez toho, aby měl člověk sám o něco zájem, něčemu se věnoval trochu do větší hloubky, ať je to historie nebo třeba matematika nebo IT, tak se v životě jen těžko nějak výrazněji prosadí.

Jaká je Vaše nejhezčí vzpomínka na GJP?

Společné sledování hokejového finále Česko-Rusko na Olympijských hrách v Naganu v roce 1998 v jedné velké učebně:-)

Ovlivnil Vás nějaký profesor či profesorka, na které nejraději vzpomínáte?

Prof. Schweigstill, Němcová, Lukášová, Rottová, Špačková, Lindnerová

Jak jste se dostal ke zpravodajství, když jste vystudoval historii a obecné dějiny?

Vystudoval jsem obor historie-politologie na FF UK Praha. Následně jsem tamtéž získal titul Ph.D. v oboru historie/obecné dějiny. K médiím jsem se dostal tak, že jsem, jako magisterský student napsal článek do jednoho odborného historického časopisu, který zaujal Český rozhlas. Pozvali mě do studia, abych o tématu mluvil (šlo o Malou dohodu a její roli v meziválečných mezinárodních vztazích). Asi se mnou byli spokojení, protože mě pak opakovaně zvali i k jiným tématům a po čase mi nabídli, abych onen pořad o historii, kde jsem byl hostem, začal moderovat. Zajímal jsem se nejen o dějiny po roce 1918, ale i o současné dění, takže jsem v Českém rozhlase postupně začal připravovat i pořady zaměřené na současnost.

Jaké období Vás zaujalo natolik, že jste ho začal studovat? Co Vás přimělo studovat česko-italské dějiny?

Od doby mých gymnaziálních studií mě mimořádně zajímala doba let 1914-1945. Proto jsem se na ni specializoval i během magisterských a následně doktorských studií na vysoké škole. Byla to doba, kdy šlo skutečně o hodně – stačí zmínit jména jako Hitler, Stalin či Mussolini a jejich plány a záměry. Zajímala mě hlavně role Československa v tomto mezinárodním systému a jeho boj o přežití a o život. Následně jsem přidal i zájem o Studenou válku a dobu po ní. Musím říct, že pro novináře je to skvělá průprava. Mé práci znalost tohoto kontextu velmi pomáhá. Řekl bych, že studium historie mi dalo mnohem víc, než kdybych studoval žurnalistiku.

Co Vás nejvíce baví na Vaší práci?

Nejvíc mě baví to, že se člověk má příležitost setkat s mimořádně inteligentními, vzdělanými a schopnými lidmi. Často to nejsou ti, které lidé znají z televize, ale spíše diplomaté nebo úředníci, jejichž posláním není být vidět na veřejnosti, ale připravovat co nejlepší podklady pro rozhodování.

Jak Vás ovlivnilo Vaše působení v Bruselu?

Mimořádně. V Bruselu jsem byl zpravodajem Českého rozhlasu v letech 2008-2009 a 2012-2016, tedy v obzvlášť složité a turbulentní době (světová finanční a hospodářská krize, dluhová krize v Evropě, ruská agrese na Ukrajině, migrační a uprchlická krize…), takže to bylo skutečně zajímavé, byť náročné.

Jaká je momentálně náplň Vaší práce?

Před nedávnem jsem odešel z Českého rozhlasu a přijal jsem nabídku stát se redaktorem Hospodářských novin. Čili píšu jednak pro ně, jednak pro internetové servery ihned.cz a aktualne.cz, a to především o Evropské unii, evropské ekonomice, vývoji v jednotlivých evropských zemích, české politice v rámci EU nebo o chystaném odchodu Velké Británie z unie. Sbírám informace, scházím se s důležitými a zajímavými lidmi, když je potřeba, vyjedu do zahraničí. A snažím se pak ze všech sesbíraných informací a postřehů sepsat srozumitelný článek. Jestli se mi to daří, musí samozřejmě posoudit jiní.

Doporučujeme: