< Zpět na stránku novin
ilustrace: Christian Guémy

Netradiční rozhovor, část první

 

Pana Stanislava (64), který si už ale hodně dlouho nechává říkat pouze Standa, vídávám skoro každý druhý den za naším domem, kam chodí vybírat popelnice. Jakožto člověku bez domova mu prý ani nic jiného nezbývá, jediné peníze, co má, jsou ty, které si od někoho vyžebrá. A když jsem ho tam takhle vídal posledních několik dní, napadlo mě, že by možná nebylo marné zpracovat jeho příběh, který mě kupodivu stál jen dvě krabičky cigaret...

Jak jste se dostal na ulici?

Jako většina mně podobnejch... Propadnul jsem chlastu a ještě jsem si k tomu přidal automaty. A z toho pramenily všechny následný dluhy, rozpad rodiny a tak podobně.

Vzpomenete si na úplný začátek všech těchto problémů?

To úplně přesně. V devadesátým sedmým mě vyhodili z firmy, kde jsem pracoval a mě nenapadlo nic lepšího, než si utápět bolístku v chlastu.

Až tak moc vás to sebralo?

To víš, že jo. Mě práce vždycky bavila, dělal jsem truhláře. A když mě pak vyrazili fakt skoro ze dne na den, šťastnej jsem z toho teda rozhodně nebyl. Hned ten den jsem večer zašel do hospody, kterou jsme měli vedle baráku a totálně se tam opil. A tak to asi začalo.

Takže tohle pití nebyla jednorázovka?

Tehdy ještě vlastně jo, ale když jsem pak novou práci hledal asi tři měsíce a pořád nic, co si budem povídat, hrozně mě to štvalo (silně vulgární výraz nahrazen slušným) a chlast mi pomáhal se uvolnit.

Třeba manželka vás nepodpořila?

Moje stará byla vždycky docela na prachy. Jako truhlář jsem jich sice tolik nenosil, ale furt to bylo aspoň něco. A víš co, místo toho, abych poslouchal neustálý ječení, tak jsem se prostě sebral a odešel do hospody.

A tam zůstal až do rána?

Většinou jo. Kdybych se vrátil ještě večer, akorát bych musel poslouchat další kecy.

Dobře, to je alkohol. Ale co ty automaty, jak s těmi to začalo?

No tak do těch mě zatáhnul jeden kámoš. To bylo tak za další měsíc. Tehdy jsem už byl naloženej v chlastu skoro každej večer... A už mě to nebavilo furt pít sám. A jak šel jednou se mnou, tak mi navrhnul, že si to můžem zkusit, pár jich v tý hospodě měli.

Doporučujeme: