< Zpět na stránku novin
ilustrace: Oldřichův dub

Oldřichův dub v Peruci

 

V České republice máme mnoho památných a významných stromů. Některé z nich jsou známé jen v tom daném místě a jiné jsou vyloženě slavné. Mezi ty nejznámější patří Oldřichův dub v Peruci.

Městys Peruc spadá do okresu Louny a leží jen několik kilometrů od naší školy Euroinstitut v Panenském Týnci. Peruc si svého stromu velmi váží, má ho dokonce i ve svém znaku.

Strom vyrostl do výšky třiceti metrů a podle pověsti by měl být asi tisíc let starý. Ale to je jen legenda, zřejmě je mnohem mladší. I když dub patří mezi památné stromy, v roce 1993 a 1995 se stal obětí vandalů a byl vypálen. Oba požáry ale strom jako zázrakem přežil.

Oldřichův dub je spojen s pověstí o českém knížeti z 11. století z rodu Přemyslovců. Kníže Oldřich byl na cestě na lov, když viděl u stromu krásnou ženu Boženu, jak pere prádlo. Zamiloval se do ní a odvezl si ji s sebou na své sídlo. Později se jim z jejich lásky narodil syn Břetislav, z historie známý jako kníže Břetislav I.

Oldřichův dub ale není to jediné, čím se může Peruc pochlubit. Nachází se zde i kulturní památka, kterou je zámek. Ten byl postaven na místě původní gotické tvrzi.

Rowena Yanson

Doporučujeme: