< Zpět na stránku novin
foto: beutyonline.cz

10 zlatých pravidel v péči o pleť v letním období

 

Přináším exkluzivní rozhovor s mojí maminkou Monikou Kulíkovou, kosmetoložkou a vizážistkou

Já: "Mami ty jsi kosmetoložka, tak nám vysvětli, proč je péče o pleť v létě tak důležitá."

Mami: "Michellko, péče o pleť je důležitá v každém období. A pokaždé trošku jinak. Počasí, podnebné podmínky nebo teplota či vlhkost zde hrají důležitou roli. Pokaždé je důležité nad tím popřemýšlet. Kůže je největší orgán těla a má hlavně ochrannou schopnost. Proto bychom se o ni měli důkladně starat. Bude nás chránit, charakterizovat a reprezentovat celý život. Je důležité vědět, jak se o pokožku starat u nás v Čechách nebo pokud poletíte do tropů. Naše české léto není tak agresivní k naší kůži, zato například v Egyptě již taková ochrana jako u nás, nepostačí."

Já: "A co bys tedy doporučila?

Mami: "Prozradím Vám 10 zlatých pravidel. Věřím, že pokud je budete dodržovat, vaše pokožka se vám krásně odmění zdravou barvou, zdravým pohledem a protože má kůže paměť, vše se vám vždy vrátí."

1.) Vyvarovat se polednímu prudkému slunci. Vím, že to láká vypadat bronzově, ale spálíte-li se první den dovolené, budete mít nejen zkaženou dovolenou a slunci se budete vyhýbat, ale kůže bude pravidelně na slunci rudnout, pamatovat si, že jste ji spálili a tudíž bude o to víc citlivá. Ano i rok poté. Mimo polední hodiny doporučuji krémy nebo mléka s ochranným faktorem, vhodným pro váš typ pleti."

2.) Nosit pokrývky hlavy. Obličej je nejvíce citlivý na sluneční světlo. Rychleji se tvoří vrásky.

3.) Hydratovat, hydratovat a zase hydratovat! Ráno, večer, pokaždé po opálení. V létě i několikrát za den. Dodat kůži ztracenou vodu, kterou ztratila v průběhu slunění.

4.) Hodně pít. Pijeme-li hodně vody, zvlhčujeme tělo i zevnitř.

5.) Jezte stravu bohatou na antioxidanty. V tomto období je to velmi důležité.

6.) Očista pleti neboli čištění je základem všeho, všech typů pleti a v každém období. Ráno se tak zbavíme všech vyloučených mastnot a látek, které plet´vyloučila v průběhu spánku, kdy plet´regenerovala a detoxikovala. A večer zas smýváme celodenní nečistoty. Přirovnávám to k pánvičce od řízků. Tu neumyjete pouze vodou a k tomu ještě studenou. Zde je vždy potřeba teplá voda a produkt na odmaštění či odlíčení. Jedině pak je plet´připravena přijmout krém bohatý na aktivní látky.

7.) Vynechat agresivní peeling - čti píling - a jít poté na slunce. Ten horní vsrtvu velmi naruší a začnou se dělat třeba i pigmentové skvrny.

8.) Doporučuji výživná séra, podle typu pleti, která jsou velmi prospěšná. Dodají spodní vrstvě pleti potřebnou výživu. To většina krémů neumí.

9.) Dostatek spánku. Zdá se vám to divné? Ale teplo a slunění dokáže vyčerpat. Ač se můžete cítit nabití sluneční energií, tak vaše plet´a organismus potřebují odpočívat. Proč mají v jižanských zemích tzv siesty, je prokázáno, že v teplejších krajích produktivita a energie organismu klesá a tělo si potřebuje odpočinout.

10.) I když jste na slunci, doplňujte vitamin D. Ač slunce může dodat určitou dávku vitamínu D, tak angličtí vědci před dvěma lety vydali studie, že na konci léta mají děti ani ne polovinu vitamínu D. A v dnešní po-pandemické době již všichni víme, že vitamín D je důležitý nejen na imunitu. Hraje zásadní roli v rozvoji a údržbě kostní tkáně, svalů, regulaci a ochraně před srdečními a onkologickými onemocněním.

Já: "Mami, to je vyčerpávající. Děkuji. Tohle já již, díky tobě, znám. Mohou se tě naši čtenáři a čtenářky na něco zeptat, budou-li mít nějaké dotazy?"

Mami: " Samozřejmě, mohou zavolat, napsat, objednat se na konzultaci. Nebo ošetření pleti. Kontakt je níže."

Já: "Ty máš salon v centru Prahy, chodí ti tam i děti nejen dospělí, že?"

Mami: "Ano, i slečny jako ty, které právě přicházejí do puberty a to se projevuje velmi výrazně na pleti."

Já: " Vím, že učíš klientky starat se nejen o vnější krásu, ale i vnitřní zdraví."

Mami: "Přesně tak. Jak se cítíme a vypadáme navenek, je odrazem našeho vnitřního i duševního zdraví."

Já: "Tak já ti jmenem všech čtenářů děkuji."

Mami: "I já tobě, Michellko a všem přeji nádherné léto. Opatrujte se a načerpejte hodně sluníčkové energie. A rozloučím se s vami mým oblíbeným sloganem:

"Obličej, který vám nadělila příroda, budete mít ve dvaceti. Je jenom na vás, jak bude vypadat, až vám bude padesát. - Coco Chanel"

Kontakt www.skincoachmonika.cz

Autor: Michelle Kulíková

foto: beutyonline.cz
foto: euserin.cz

Doporučujeme: