< Zpět na stránku novin

Rozhovor s předsedkyní ZDM NJ Karolínou Vodákovou

 

Když už jsem měl tu příležitost zúčastnit se akce Jsem ... aktivní nejen na sociálních sítích, požádal jsem Karolínu Vodákovou o pár slov do našeho plátku.

M: Jak a kdy ses dostala k zastupitelstvu?

K: V září 2019 to bude sedm let, kdy mi škola nabídla zúčastnit se zasedání ZDM NJ. Od té doby působím nejen v městském zastupitelstvu tady v Novém Jičíně, ale stala jsem se také místopředsedkyní krajského parlamentu v Ostravě a zakladatelkou rady mládeže na Vsetíně, hlavně díky které se spolupodílím i na mezinárodních projektech.

-

M: Co si myslíš o působení svém, ale také i působení ZDM NJ na akci ‘’ Jsem.. aktivní nejen na sociálních sítích’’?

K: Celá ta akce vznikla narychlo a vlastně to na začátku měla být pouze ukázka činnosti PDM MSK. Tuhle akci vidím jako skvělý příklad toho, co za nápad může vzniknout jen tak u stolu v kavárně. Za sebe můžu říct, že působím na lidi téměř denně, stejně tak jako ty a všichni ostatní. Rozdíl je v tom že se snažím sdílet hlavně pozitivní věci, zároveň také ale upozorňovat i na to špatné. Hlavní myšlenkou akce “Jsem” však bylo motivovat mladé lidi něco dělat. To jsem podpořila nejen já s řečníky na pódiu, ale každý člen ZDM NJ, který jel a prezentoval. Prezentoval sebe, naše město, to, že dělat něco navíc není zločin. A já za každého takového děkuji.

-

M: Co bylo pro tebe největším přínosem po dobu působení v zastupitelstvech?

K: Zastupitelstvo dává všem možnost pracovat na věcech, které nám vadí. To je pro mě asi největším přínosem. Měnit věci kolem sebe a dělat svět tak nějak hezčí. Když jsem byla v tvém věku, vybírala jsem si střední. Tehdy jsem svým rodičům řekla, že chci být právnička, abych dělala svět spravedlivější a hezčí. Teď už vím, že na to právnička být nemusím. Stačí, když to chci, a možnost se najde. Mnoho z nich nabízí právě ZDM NJ. Přínosem jsou tedy určitě možnosti, zkušenosti, znalosti, zážitky a v neposlední řadě seznámení se s hromadou skvělých lidí.

-

M: Jaký je podle tebe největší úspěch, který se ti díky zastupitelství vydařil?

K: Největší úspěch? To je docela těžké takhle říct. Určitě jsem hodně ráda za CoffeeCake festival, který jsem pořádala díky programu MládežKraji a který chci letos zopakovat. Také na projekt Generace XYZ, který propojuje generace v našem městě či na brigády města, které vznikly na iniciativu našeho zastupitelstva. Taky cesta do Štrasburku a Bruselu za Evropskou unií nebo dělání rozhovorů pro web určený mládeži. Jak říkám, je toho hodně, ale o tom třeba někdy jindy. Na vaši školu bych se stejně ráda do konce roku zastavila.

Děkuji Kristýně za rozhovor, přejeme jí všechno nejlepší do budoucích projektů a těšíme se na návštěvu.

Doporučujeme: