< Zpět na stránku novin
foto: A. M.

Robotický kroužek na soutěži

 

Při naší škole působí celá řada kroužků. Nabídka je nesmírně pestrá, vybírat si můžou děti od prvního do devátého ročníku. Spoustu aktivit pro žáky konají samotní učitelé, ale také lidé "zvnějšku", tedy civilisté. To je příklad i populárního robotického kroužku. Jeho účastníci nám napsali reportáž o soutěži, jíž se pod jeho hlavičkou zúčastnili.

Do soutěže nás zapojil vedoucí našeho kroužku, pan Edo Kralovič. Zadaní bylo následující: během několika hodin musíme sestavit a naprogramovat dálkově ovládané vozítko za pomoci hlavní programovatelné desky MICRO:BITu a dalších komponentů. Se stavbou docházelo často k problémům se spoji jednotlivých části auta, a tak ani není divu, že jsme u této činnosti ztratili nejvíce času. Z principu nebylo programování tak složité, ale spíš někdy pro někoho problémové s komunikací Bluetooth signálu, kterým se dá micro:bit ovládat.

Všemi hodinami nás provázel student školy informatiky a ekonomie, který nás nejenom seznámil s fungováním této destičky, ale také poradil a moc dobře pomohl při praktické části. Kromě Michala Němečka, Filipa Dvořáčka, Adama Malíře a Václava Obsta se taktéž zúčastnil Vojta Kadleček, jenž chyběl na poslední hodině dodělávání autíčka, což sehrálo klíčovou roli v tom, kdo postoupí do regionálního kola. I přes to jsme úplně všichni obdrželi certifikáty za absolvování kurzu ještě následujícího dne po ukončení, tedy v úterý 12.12. 2017. Zároveň si všichni mohli odnést domů své MICRO:BITy s autíčky a zkoušet si na ně aplikace, jaké chtějí :-)

Regionální kolo se odehrálo na střední škole DELTA v Pardubicích. Jako všechny školy jsme se sešli i my v jedné jediné místnosti. Po příchodu nás uvítal pan učitel, který nám vysvětlil zadání úkolu. Do soutěže jsme postoupili čtyři - Michal Němeček, Filip Dvořáček, Václav Obst a Adam Malíř. V kroužku jsme se tak museli jakoby "rozdělit" na dvě skupiny, přičemž jedna dvojice seděla u dvou počítačů a ta druhá to samé. Úkol byl především o bezpečnosti vozítka. Každé mohlo na to, aby s ním někdo postoupil do dalšího (ústředního kola) mít 3 prvky - heslo, cizí manipulace: alarm, šipky ukazující směr vozítka. Z mého úhlu pohledu stačilo k vítězství nás všech jenom málo. Všichni jsme však obdrželi diplomy za absolvování. Tímto bychom rádi poděkovali všem zprostředkovatelům této skvělé soutěže! Všem se nám moc líbila.

A. M., 8.B, F. D., 8.C.

Doporučujeme: