< Zpět na stránku novin

Podzimní...

 

Všichni to denně čteme v novinách, v článcích na internetu, slyšíme v televizi i v rádiu. Tisíce rad sem, málo výsledků tam. K čemu vlastně potřebujeme tolik podzimních tipů na dobrou náladu, na lepší imunitu nebo na hubnoucí procedury? Pojďme se na podzim dívat jinak, s nadhledem.

 

Nikoho nepřekvapí, že podzim přichází po létu. A už samotné slovo podzim říká, co se bude dít. Bude zima. Je to jako jeden den. Ráno, kdy člověk vstává někdy vyhajaný do růžova a jindy s chmurami, je jako jaro. Na jaře totiž taky někdy svítí probouzející se slunce a jindy naopak prší a jsou záplavy. Po ránu přichází dopoledne a poledne. Čas, kdy jsme ve školách nebo v práci. Čas, kdy něco tvoříme. Podobně je tomu v létě. Slunce od rána do večera dává rostlinám sílu, drobné deštíky vláhu a všechno roste a kvete. Po obědě přichází odpoledne a podvečer. Lidé dokončují svoje započaté úkoly, vyzvedávají děti ze škol a doma si povídají o uplynulém dni a chystají se na den nový. A stejně tak je tomu s podzimem. Příroda dokončuje svoje jarní a letní dílo a chystá se na zimu. Po podvečeru následuje večer a noc. Maminky ukládají děti, tatínci čtou pohádky na dobrou noc a všechno kolem utichá. V noci se pak lidem zdají sny o zážitcích, které je potěšily nebo naopak rozesmutněly. Někdy jsou sny tak hrozivé, že se v noci probudí, nebo křičí ze spaní. Ale to nic. To jen nehezký zážitek našel svoje místo mezi ostatními hezkými. Spánek je jako zima. Zatímco na podzim příroda chystá všechno ke spánku, v zimě je ticho. Ptáci venku necvrlikají, sluníčko jen na chvíli vykoukne na oblohu, aby šlo také brzy na kutě. Sníh přikryje krajinu jako peřina a zem tak může v teploučku sbírat síly na další jaro.

 

Ve všech těch zázračných radách, jak se vyhnout podzimním depresím, jak si zpříjemnit krátící se dny, zapomínáme, že podzim není zlý. Podzim nechce, abychom byli smutní a polykali léky na lepší náladu. Podzim ani nechce, aby nám ráno byla zima a odpoledne horko. Podzim přichází, podobně jako večerní únava po celém dni, aby nás připravil na odpočinek, abychom lépe usnuli, až se zavrtáme do našich pelíšků. A k tomu všemu nám podzim nabízí spoustu svých krás. Můžeme ochutnávat mladá vína, můžeme na hodech přivonět k pečivu z obilí narozeného v létě a nebo můžeme třeba obdivovat všechnu tu nádheru, kterou se příroda připravuje k sladkému zimnímu spánku.

 

Tak to mějte na paměti, až zase budete číst zaručené návody, jak přelstít zákony přírody. A na místo chemických přípravků k snídani si cestou do práce udělejte chvilku a nechte podzim, aby vás naladil. K obědu si odpusťte všechny ty energetické nesmysly a naplánujte s dětmi výlet na odpoledne. A až budete venku, zastavte se a tiše pozorujte. Pozorujte, jak všechno kolem vás říká, že se nemáte čeho bát, i když už je vám trochu zima a přes mlhu nevidíte oblohu tak jasně jako v létě. Pozorujte ptáky, jak krouží nad podzimní krajinou, zaposlouchejte se do padajících listů a ukažte dětem, že podzim je nejhezčí období v roce. A večer, až budete doma s novými zážitky usínat, si nechte něco hezkého zdát. Ráno totiž pak bude stejně tak krásné, jako bývá po zimě jaro.

Doporučujeme: