< Zpět na stránku novin
ilustrace: Euroinstitut, Karlovy Vary

Zajímavosti v Karlových Varech

 

Víte, že Karlovy Vary jsou jedním z nejznámějších měst v České republice? Karlovy Vary byly pojmenovány podle českého krále a římského císaře Karla IV. Součástí města jsou lázně, ty jsou historicky známé pro více než tři sta horkých pramenů. Jsou to nejnavštěvovanější lázně v České republice.

Jedno z nejznámějších míst v Karlových Varech je Vřídelní kolonáda. Byla postavena v roce 1975 a zastřešuje několik pramenů, nejteplejší má 73´C. Prameny v Karlových Varech lidé pijí, protože jsou léčivé.

Návštěvníci sem ale nejezdí jen do lázní. Město je známé také díky Mezinárodnímu filmovému festivalu, který je jeden z nejstarších na světě a patří k hlavním evropským filmovým akcím.

Z Karlových Varů pochází spousta výborných výrobků, ale nejslavnější je asi likér Becherovka. Vyrábí se podle tajného receptu. Můžete si zde koupit také lahodné oplatky, které se zde pečou od roku 1867.

Město ale není známé jen díky likéru Becherovka nebo filmovému festivalu. Můžete tam také obdivovat krásnou architekturu, například kostel pravoslavné církve sv.

Petra a Pavla, který navrhl architekt Gustav Widemann.

Kdyby vás zajímala historie značky minerálních vod Matonni, můžete se dívat na Českou televizi, kde hrají seriál Matonni.

Karlovy Vary leží v západní části Čech, jsou centrem Karlovarského kraje. Najdeme je asi 130 km od Prahy, hlavního města České republiky.

Doporučujeme: