< Zpět na stránku novin
ilustrace: Tradiční Ceilidh

Pravda o Skotsku, no.3 - Nosí spodky pod kiltem?

Tak schválně, kolik klišé o Skotsku napočítáte? Lochneska? Déšť? Nesrozumitelná angličtina (a je to vůbec angličtina???)? Divné jídlo? A potom ještě ta jedna věc, jak se to řekne? Vypadá to jako sukně, akorát pro chlapy! Ano, kilt.

Hned na začátek bych vás ráda upozornila na dvě věci před tím, než pojedete do Skotska. Nikdy neříkejte, že jste v Anglii. Protože pokud se pohybujete na území Skotska, můžete říct, že jste buď ve Velké Británii nebo ve Skotsku. Určtiě ale nejste v Anglii (to je jako kdybyste v Čechách řekli, že jste na Moravě a obráceně, tedy alespoň tak to já většinou vysvětluji rodině, když to poletou). A zadruhé nikdy, skutečně nikdy nenazvěte kilt sukní. Já jsem to jednou udělala. Před kovanou Skotkou a jejím přítelem, kovaným Skotem. Abych to vyprávění neprodlužovala, už spolu nebydlíme. Ale zpět k tématu kilt. Vážně Skoti ještě kilt vůbec nosí? A pokud ano, nosí také něco pod ním? Vzpomínám si, že když jsem byla oficiálně přijata na univerzitu ve Skotsku, ke svému oslavénmu statusu na Facebooku jsem připojila fotku pána s kiltem hrajícího na dudy, s otázkou, jestli je toto něco, co uvidím další čtyři roky. To jsem netušila, jak hlubokou tradici kilt (a kolikrát i s dudy) v srdcích Skotů má.

Při každé velké slávě je kilt pro pány nedílnou součástí stejně jako pro ženy šaty. A není to zrovna levná záležitost. Nejlevnější kilty se pohybují v přepočtu okolo 3.000 a to k tomu musíte ještě přikoupit neméně drahé boty, podkolenky, opasek, dýku a další vymoženosti. Pokud si slečny u nás stěžují, jak je nákup oblečení na maturitní ples vyjde dráž než chlapce, ve Skotsku to je právě naopak. Podle kiltu se pozná, do jaké společenské vrstvy jeho nositel patří. Prastaré skotské rody mají své kilty s vlastním vzorováním, které je odlišují od méně vyznamných rodin. Nosí ho chlapci i muži všeho věku, od dvouletých malých špuntů až po staré kmety. Nosí ho na plesy, na svatby, na křtiny, nebo jen tak, na procházce po pláži (ano, i takové jsem viděla, ne, nebyli opilí).

To se ví, že jsem se pokusila zjistit, jestli nosí spodní prádlo pod kiltem i navzdory krutým povětrnostním podmínkam ve Skotsku. Ano i ne. Pokud muž chce skutečně dodržet tradici, tak by měl být bez jakéhokoliv spodního prádla. Většinou se ale muži přiklání k nošení extra vrstvy pod načechranou suknicí.

Po dvou letech jsem si na přítomnost kiltů v mém životě zvykla a už se ani nepozastavím, když potkám Skota klidně si kráčejícího po ulici za denního světla v této národní chloubě. Stále si tiše a pro sebe myslím, že to je sukně pro pány. Zároveň ale musím přiznat, že je hezké sledovat jejich důsledné dodržování této skotské tradice. A především hrdost, s jakou dokážou tuto tradici nosit.

 

Užitečná slovíčka:

Ceilidh (dances) – tradiční skotské tance za doprovodu živé hudby

- jednotlivé tance se vždy tančí ve velkých skupinách, buď v párech, čtveřicích nebo více

- každý tanec se většinou předtančí a poté krok za krokem vysvětlí od instrukturů, neboť i Skoti si je občas pletou dohromady

- je to hodně poskakování a tleskání, takže po pár minutách budete stěží popadat dech

- má první zkušenost s těmito tanci byla v Edinburku na univerzitě a nikdy nezapomenu na tu krásnou atmosféru

Neat – nechlazený, bez ledu a vody – pokud si například objednáte whisky, zeptají se vás, jestli byste chtěl led nebo vodu k tomu, pokud odpovíte neat, znamená to,

že chcete jen čistou whisky

Aye [aj] – skotská verze of 'yes'/ano

Wee [ví] – malý – toto slovíčko milují a používají skoro pro všechno

Dram – míra pro whisky

 

“Aye, I would love a wee dram”. - Jo, dal bych si trochu whisky. (ležérně přeloženo)

Doporučujeme: