< Zpět na stránku novin
ilustrace: SPC

Jak napsat reportáž?

 

Minulý rok v červnu jsme psali o reportáži, rok poté se k článku vracíme, abychom vám, redaktorům, připomněli jak na to!

Článek jsme doplnili o zajímavé informace z naší i světové historie.

Slovo reportáž pochází z francouzského slova reporter – přinášet a je literárním útvarem, ve kterém se mísí styl umělecký i odborný. Má živě a lákavě informovat o zajímavých událostech či místech pohledem autora.

Vyšlo v School Press Clubu:

Jak udělat dobrou reportáž?

"Narozdíl od jiných typů článků, jako je třeba rozhovor nebo zpráva, nelze reportáž nikdy vytvořit "od stolu", tedy třeba po telefonu, nebo na základě informací z internetu. Reportér se musí prostě na místo reportáže osobně vypravit, aby mohl přinést nejen informaci, ale také dokázal předat čtenářům emoce, popsat atmosféru. Čtenář by měl mít po přečtení dobré reportáže dojem, že prostřednictvím autora byl sám skoro na místě popisované události.

Pokud je to jen trochu možné, měly by reportáž doprovázet vždy fotografie, které dojem z popisovaného umocní. Platí pravidlo, že dobrý a výstižný snímek řekne víc než tisíc slov. Někdy je možné udělat reportáž jen za pomoci fotografií s popisky, ale naopak reportáž bez aktuální fotky působí přinejmenším nevěrohodně.

Další neopominutelnou součástí jsou přímé výpovědi účastníků dění, svědků či aktérů události. Zde platí v rozumné míře čím více, tím lépe. Ideální je pokud citace lidí z místa zabírají třeba i polovinu výsledného textu. Je-li to možné, měli by být zastoupeni respondenti, kteří událost či situaci mohou hodnotit a popisovat z různých úhlů nebo na ni mají rozdílné názory. Protože dopředu netušíte, co se od koho můžete dozvědět, je potřeba oslovit co nejvíce osob za cenu toho, že ne všechny jejich výpovědi nakonec použijete.

Reportér tedy nesmí být hlavně líný - za reportáží vyrazit, pozorovat, fotografovat, ptát se... Vše ostatní se postupně naučí a s každým dalším pokusem budou jeho reportáže lepší a lepší."

Víte, že?

Reportáž ovlivnil především realismus a naturalismus (Émile Zola). Velký vliv na vznik reportáže jako svébytného žánru měl i americký styl muckraking (kydání hnoje). Například Upton Sinclair si dal za cíl odhalovat korupci a jinou špínu v obchodu a politice. Hnutí muckraking, které pojmenoval prezident Theodore Roosevelt, vzniklo kolem roku 1902 a trvalo až do 1. světové války.

K prvním reportérům v českých zemích můžeme zařadit Jana Nerudu, jehož Dopisy z Vídně obsahují i líčení nálad, popisy prostředí a názory autora.

Tak vyraž za reportáží a publikuj ji ve svém časopise!

ilustrace: SPC

Doporučujeme: