< Zpět na stránku novin

Letadla a jejich nej

 

Letadlo je označení pro dopravní prostředek létající ve vzduchu. První let letadlem uskutečnili bratři Wrighotové v roce 17.prosince 1903. Letadla se od té doby neustále vyvíjela a v dnešní době cestují letadlem téměř všichni. Letadla provozují letecké společnosti.

První leteckou společností byla německá společnost DELAG. Sloužila od roku 1909 až do roku 1935, kdy zanikla. Měla sídlo ve Frankfurtu nad Mohanem a využívala vzducholodě.

Nejstarší dosud fungující společnost je nizozemské aerolinie KLM, které zahájili svoji činnost v 17. října 1919. Mají sídlo na letišti Schipol u Amsterdamu.

Největší letecká společnost na světě je společnost American Airlines. Počet zaměstnanců čítá přes 115 000. V roce 2011 vyhlásila společnost bankrot. Nakonec je odkoupila společnost US Airways a opět zase létají jako dřív. Mají sídlo na letišti Dallas Fort Worth v Dallasu.

Největší letecká společnost v České republice je společnost ČSA, která byla založena 6. října 1923 a sídlí na letišti Václava Havla v Praze a letadla této společnosti jsou jedny z nejbezpečnějších leteckých aerolinií vůbec.

Nejbezpečnější letecká společnost na světě je australská společnost Qantas, která za svůj provoz od roku 1920, kdy byla založena, neměla ani jednu smrtelnou nehodu, ale jednou bylo "na mále". 4. listopadu 2010 let Qantas 32 odstartoval ze Singapuru, kde měl mezi přistání na své 22 hodin dlouhé cestě z Londýna do Sydney. Na palubě 469 cestujících a posádka. Čtrnáct minut po startu vybuchl motor číslo 1 a trosky protrhly křídlo letadla. Po třech hodinách se podařilo letadlu přistát, ale motor číslo 1 nešel zastavit a z letadla vytékalo palivo. Po dalších 3 hodinách na zemi se podařilo motor vypnout a všichni se dostali ven bez zranění. Vyšetřování ukázalo, že praskla olejová hadička a olej se dostal do místa, kde se do stlačeného vzduchu vstřikuje palivo a to zapříčinilo výbuch.

Největší letecká katastrofa, nepočítáme-li 11. září 2001, se odehrála na letišti Tenerife na Kanárských ostrovech, kde se v mlze srazili dva Boeingi 747 společnosti Pan Am a KLM. Kvůli teroristickému útoku na cílovém letišti Grand Canaria byla letadla odkloněna. Když se pak chystala vzlétnout, došlo ke katastrofě, při které z letadla KLM nepřežil nikdo z 248 lidí a z letadla Pan Am přežilo pouze 61 z 396 lidí. Celkem 583 mrtvých kvůli selhání lidského faktoru.

Piloti jsou povinni si rozdělovat úkoly, aby se zabránilo lidskému selhání. To však nedodržela posádka letu TANS Perú 204, který se 24. srpna 2005 zřítil do peruánské džungle. Letadlo odstartovalo z hlavního města Peru Limy a svěřovalo do bran Amazonie, měst Pucallpa a Iquitos. Na palubě bylo 98 lidí. Letadlo normálně odstartovalo a let probíhal naprosto rutině, dokud 85 kilometrů před letištěm Pucallpě letadlo nevlétlo do bouřky. Silné kroupy poničili přední sklo a piloti začali hledat dráhu. Letadlo najednou kleslo z 1500 na 500 stop, když si toho piloti všimli tak zvedli příď k obloze, ale letadlo klesalo dál narazilo do stromů a zřítilo se. Z 98 lidí 48 zahynulo. Navíc vrak letadla začali rabovat místní obyvatelé a to přidělo vyšetřovatelům spoustu práce, protože zmizeli černé skřínky s letovými údaji. Závěrečná zpráva poukazuje na to, že oba piloti hledali dráhu, a když letadlo začalo klesat, nepřidali tah motorů, protože se spoléhali na to, že to udělá ten druhý. I když se to nezdá, je letecká doprava nejbezpečnější druh dopravy. Je totiž větší pravděpodobnost, že zemřete cestou na letiště než při letecké havárii.

Doporučujeme: